Dünya’nın tek doğal uydusu Ay’a ulaşma çabaları yeniden kızıştı.
Ay’a başarıyla iniş yapabilen yalnızca dört ülke var. Bunlar; ABD, Rusya, Çin ve Hindistan.
Söz konusu yarışa katılan son ülke Japonya oldu. Asya ülkesi, kritik bir fırlatma işlemi gerçekleştirdi.
Ay aracını fırlattılar
Ay yüzeyine iniş aracını taşıyan rokette evrende çeşitli ölçümler yapacak gözlem aleti de bulunuyor.
Japon roketindeki iniş aracına kısaltması SLIM olan “Ay’ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı” adı verildi.
2024’te inmeye çalışacaklar
Japonya Uzay Ajansı’na (JAXA) göre, söz konusu araç, fırlatmadan sonraki 3-4 ay boyunca Ay yörüngesine girmeyecek ve muhtemelen gelecek yılın başlarında iniş girişiminde bulunacak.
İniş aracı, fırlatmadan yaklaşık 45 dakika sonra başarıyla roketten ayrıldı. Japonya’nın hamlesi, ülkelerin yeniden Ay’a gitme zorluğuna yöneldiği bir zamanda geldi.
Ay yarışı kızışıyor
Geçtiğimiz ay Hindistan, Ay’ın güney kutbu yakınına uzay aracı indirdi. Bu, Rusya’nın neredeyse yarım yüzyıldır ilk kez Ay’a dönme girişiminde başarısız olmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.
Japon özel şirketi ispace, nisan ayında Ay’a inmeye çalışırken kaza yaptı. Japonya’nın uzay programı son zamanlardaki başarısızlıkların gölgesinde kalmıştı.
Şubat ayında H3 roketinin fırlatılması aksaklık nedeniyle iptal edilmişti. Bir ay sonra fırlatma başarılı olurken, ikinci aşaması düzgün bir şekilde ateşlenemeyince roket patlatılmıştı.
X-ray teleskobu evreni tarayacak
Bu arada uzaya gönderilen rokette X-ray teleskobu da yer alıyor. Teleskop, galaksiler arası maddenin hızını ve yapısını ölçecek.
JAXA, bu bilginin gök cisimlerinin nasıl oluştuğunun araştırılmasına yardımcı olduğunu ve evrenin nasıl yaratıldığına dair gizemin çözülmesine yol açabileceğini umuyor.
NASA ile iş birliği yapan JAXA, farklı dalga boylarındaki ışığın gücüne, uzaydaki nesnelerin sıcaklığına, şekillerine ve parlaklığına bakacak.
Associated Press’in aktardığına göre, HII-A roketi, Japonya’nın güneybatısındaki Tanegashima Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi.