İSMAİL ŞAHİN – Av yasağının bitmesiyle başlayan balık avı sezonu ikinci ayına girerken, ‘Boğazın efendisi’ ve ‘Boğazın prensi’ olarak nitelenen lüferde 10 günden beri bir bolluk yaşanıyor. Balıkçılar lüferleri Boğaz’ın Karadeniz ağzıdan tutuyorlar. Bollaşan lüfer aynı zamanda irileşti de. En küçüğü 300 gramdan başlıyor ve 600 grama kadar çıkıyor. Fiyatları ise 200 liradan başlıyor. Hamsi de 80 liradan satılıyor.
Kadıköy’deki Özmen Balıkçılık’tan Yaşar Çay lüferin bollaştığını ve vatandaşın memnun olduğunu dile getirirken, “Lüfer bol ama bu fiyattan daha aşağı düşebilmesi için biraz daha bollaşması lazım. Gramajlar da 300 gramla 600 gram arasında değişiyor. Fiyatı 200 liradan başlıyor ve büyüklüğüne göre 400 liraya kadar çıkıyor” dedi. Çay, istavritin 100, hamsinin ise 80 liradan satıldığını söyledi.
Hamsi çok lezzetli
Halen tezgahlarda olan Marmara hamsisi geçtiğimiz yıllara göre çok lezzetli. Üsküdar Kardelen Balıkçılık’ın sahibi Kenan Aktunç, “Özlemden mi kaynaklanıyor? bilemiyorum. Ama genel anlamda balığın çok lezzetli olduğunu söylüyorlar. Karadenizli müşteriler bile gelip alıyor, biliyorsunuz Karadenizliler normalde almaz Marmara hamsisi ama bu hamsiyi çok beğendiklerini söylüyorlar, tekrar tekrar alıyorlar. Bildiğimiz soğuk su lezzetler hamsiyi, marmara hamsisi diyoruz ama bunlar Boğaz ağzında tutulan hamsi. Boğazı geçmiş Kilyos, Riva taraflarında tutuluyor. Aktunç tezgahlarda neredeyse hiç görülmeyen lüferin küçüğü çinekop balığını ise kasım ayı içinde beklediklerini ifade etti.
Fiyat ucuzlar mı?
Gürpınar Balık Hali’nin yönetimini yapan İSYÖN A.Ş.’nin Genel Müdürü Hamdi Arpa da balık sezonunun son 2 ayını değerlendirdi. İstanbul’da şu an hamsinin dominant olduğunu ve balık açığının hamsi ile kapatıldığına işaret ederek, “Hamsinin 15 kiloluk kasası 600 lira civarında satılıyor. Geçtiğimiz eylül ayında hamsinin kilosu ortalama 24 liradan satıldı. Ekim ayında ise 34 lira ortalama bir fiyata sahip. Balık tüketimi hava koşulları ile çok alakalı. Havaların sıcak gitmesi talebi düşürüyor. Vatandaşlar hava soğudukça daha fazla balık yeme havasına giriyorlar. Hamsi açığı kapatıyor. Geçen sene hamsi pek yoktu, ama bu sene memnunuz” dedi.
Lüferin Boğaz’da tutulduğunu ve hale gelmeden dağıtımının gerçekleştirildiğini ifade eden Arpa, “Türkiye’nin yıllık lüfer üretimi 5.000 ton civarında. Halde eylül ayında kilosu ortalama 360, ekim ayında 370 liradan satıldı. Ama biliyorsunuz lüfer büyüdükçe de fiyatı artan bir balık. Fiyatının ucuzlaması için ise daha da bollaşması gerekiyor, ama hava şartları ne olur tahmin edemiyoruz” diye konuştu.