Salmonella ve bacillus cereus’un tehdidi: Uzmanından gıda güvenliğine dair çarpıcı uyarılar

TüketiciKonfederasyonu (TÜKONFED)GıdaGüvenliğiDenetimUzmanıveGıdaMühendisiNurtenSırma,ABD’deki “Salmonella”bulaşmasınedeniylekabakçekirdeğiveAlmanya’daki “Bacilluscereus”bulaşmasınedeniyletozzencefilintoplatılmasının,gıdagüvenliğikonusununöneminibirkezdahagündemegetirdiğinibelirtti.

SALMONELLAVEBACILLUSCEREUSBULAŞLARI

Sırma,salmonellabakterisininkümeshayvanlarınınbağırsaklarındabulunarakkesimhanelerdenkanalizasyona,toprağavetarımsalürünlerebulaşabildiğinivurguladı.SalmonellanıngıdakaynaklızehirlenmelerinbaşlıcasebebiolduğunuifadeedenSırma,Çokfazlabulaşmakaynağıolsadaençokkümeshayvanlarınınbağırsakflorasıvedışkısıyoluylabulaşıyor.Kötükesimhaneşartları,eksikhijyenuygulamalarıvekirlisulardabulaşıyayabiliyor”dedi.Bacilluscereusise,doğadadoğalolarakbulunanbirbakteriolup,Almanya’dasatılantozzencefildentespitedilmişti.Sırma,herikidurumdadafirmalarınürünlerigeriçağırarakgüçlübirgıdagüvenliğisisteminesahipolduklarınıgösterdiğinibelirtti.

TÜRKİYE’DEGERİÇAĞIRMAUYGULAMALARIYOK

Sırma,Türkiye’dekigıdagüvenliğisistemininzayıfolduğunuve “geriçağırma”uygulamalarınınneredeysehiçuygulanmadığınısöyledi.GeriçağırmauygulamasınınkötübirşeyolarakalgılandığınıifadeedenSırma,dünyadabununaksinegeriçağırmanın,firmalarıngüçlübirsistemleürünleriizleyebilmesianlamınageldiğinivurguladı.Türkiye’deisegıdagüvenliğianlamındageriçağırmayapanfirmasayısınınsonderecedüşükolduğunubelirtenSırma,Mesela,Türkiye’desalmonellakaynaklızehirlenmelerçokoluyor.Eğerbirfirmamarkettebirürünündesorunfarkederse,filmibaşasararakoürünügerialmalı”şeklindekonuştu.

İZLENEBİLİRLİKVEGIDAGÜVENLİĞİNİNÖNEMİ

GıdagüvenliğiveizlenebilirlikkonusununsondereceönemliolduğununaltınıçizenSırma,firmalarınürünlerihangimarkete,bakkalayadaköyeulaştırdığınıizlemektezorlandığınıvebusebeplegeriçağırmaişlemiyapamadıklarınıbelirtti.Sırma,Türkiye’degıdagüvenliğikonusundayapılmasıgerekenlerindahafazlaolduğunu,aksitakdirdesağlıksızgıdalarakarşıkorunmanınmümkünolamayacağınısöyledi.

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Uzmanı uyarıyor: Yazın çay ve kahve tükettiğiniz miktar kadar fazladan su için

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabilir

Yeni bir araştırma, egzersizin kanserin tekrarlamasını önlemede ‘ilaçlardan daha etkili’ olabileceğini gösterdi.

Bu ikiliye kimse inanmıyor! Narla tuz lezzet patlaması yapıyor, doğal iştah açıcı

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?