Fon mu geliyor? Ziraat Odası’ndan zirai don açıklaması: Çiftçilere nakit yardımı ve girdi desteği

Çiftçiler Zirai Don Felaketinden Zarar Gördü

Hafta sonu ülkemizi etkisi altına alan soğuk hava dalgası nedeniyle binlerce çiftçi ürünlerini kaybetti. Bazı bölgelerde kayıp yüzde yüz seviyesine ulaşırken, çiftçiler büyük bir endişe içinde.

Zarar gören çiftçiler, hükümetten bir kurtarma programı talep ederken, iktidar partisi Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını önerdi. Ancak henüz somut bir plan ortaya konmadı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin devamlılığı ve çiftçilerin zararının karşılanması için don felaketinden zarar gören tüm çiftçiler için fon oluşturulmasını istedi. Bayraktar, zirai don olayını “Son yıllarda tarımı etkileyen en büyük doğal afetlerden biri” olarak nitelendirerek, felaketin tüketicileri de olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Bayraktar, yaşanan son don felaketinden önce çiftçilerin zor zamanlar geçirdiğini belirterek, “Sadece şubat ayından bu yana 3 büyük don olayı yaşandı. Bu yaraların sarılmasının ardından gelen ve neredeyse tüm ülkeyi etkileyen don felaketi, tarım sektörüne büyük darbe vurdu” şeklinde konuştu.

Zararın Boyutları

Bayraktar, yaşanan don afetiyle birlikte meydana gelen zararların boyutları hakkında şu bilgileri paylaştı: Malatya ve Kahramanmaraş’ta kayısı, ceviz, kiraz, üzüm, elma ve diğer meyveler; Karadeniz Bölgesi’nde fındık, çay, kivi, hurma ve diğer meyveler; Ege Bölgesi’nde zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz ve diğer meyveler; Marmara Bölgesi’nde şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir ve diğer meyveler; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde antep fıstığı, badem, ceviz, nar ve diğer meyveler; İç Anadolu Bölgesi’nde elma, armut, ayva, ceviz, kiraz ve üzüm; Akdeniz Bölgesi’nde karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.

Bayraktar, dondan zarar gören ihracat ürünlerine de dikkat çekerek, zarar oranlarının hasar tespit çalışmaları sonucunda netlik kazanacağını belirtti.

Afetler Artıyor

Şemsi Bayraktar, bazı bölgelerde hala kar yağışının devam ettiğine işaret ederek, zirai don riskinin sürdüğünü ifade etti. Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerin sayısında ve şiddetinde artış yaşandığını belirterek, yaşanan don olayının hala etkisini sürdürdüğünü vurguladı.

Fon Oluşturulmalı ve Çiftçilere Yardım Edilmeli

Çiftçilerin genellikle sezona borçlu girdiğine dikkat çeken Bayraktar, çiftçilere destek olmak için fon oluşturulmasını önerdi. Ayrıca, sigortası olmayan çiftçilerin zararlarının da karşılanması gerektiğini belirtti. Bayraktar, Tarım Sigortası (TARSİM) yaptıran çiftçilerin de sorunlar yaşadığını ve zararların adil bir şekilde belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Mazot koptu gidiyor: Litresi 55 TL’yi aştı

Akaryakıt fiyatları yeniden alev aldı. Döviz kuru, ham petrol fiyatları ve ÖTV artışları derken; 9 Temmuz itibarıyla motorine gelen 1,20 TL’lik yeni zamla birlikte, litre fiyatı birçok şehirde 55 TL’nin üzerine çıktı.

Dul yetim aylığı 58 bin 597 liraya çıkacak

TÜİK’in ilk altı aylık enflasyon verisini yayımlayıp iktidarın zamlı emekli maaşlarını resmen duyurmasının ardından gözler dul yetim aylığı hesaplamalarına çevrilmişti. Temmuz ayı itibariyle emeklilerle birlikte zamlı maaşlarını alacak dul yetim …

Bir sigara grubuna daha zam: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları listesi güncellendi

Sigara fiyatları Temmuz 2025 itibarıyla yeniden zamlandı. Philip Morris grubu, 9 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere sigara fiyatlarını artırdı. En ucuz sigara 85 TL, en pahalı sigara 94 TL oldu. İşte güncel zamlı sigara fiyatları listesi…

Son dakika! Sigaraya zam geldi

emmuz ayının başından bu yana sigara gruplarına peş peşe zam gelirken, bugün itibarıyla bir sigara grubuna daha fiyat artışı yansıdı. Philip Morris grubu da sigara fiyatlarına zam yapan firmalar arasına katıldı. ZAMMI TBYD BAŞKANI DUYURDU Tekel …

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.