SMIC sınırları zorluyor: EUV olmadan 5nm üretim tamamlandı




Çin’in önde gelen dökümhane şirketi SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), aşırı ultraviyole (EUV) litografi kullanmadan 5nm çip üretimini tamamladı. Önceki beklentiler, Çin’in 7nm seviyesinde kalacağı yönündeydi ancak bu gelişme, yarı iletken endüstrisinde stratejik bir dönüm noktası olabilir.

EUV teknolojisi olmadan 5nm üretiminin başarısı

Uzun bir süredir, 5nm ve daha küçük üretim süreçlerinde yalnızca Hollandalı ASML şirketinin sağladığı EUV litografi teknolojisinin gerekliliği vurgulanmaktaydı. Ancak SMIC, bu kısıtlamayı aşmak için eski bir teknoloji olan derin ultraviyole (DUV) kullanarak başarılı bir adım attı.

SMIC, “Self-Aligned Quadruple Patterning (SAQP)” adı verilen karmaşık bir desenleme sürecinden faydalanarak 5nm sınıfı çipler üretmeyi başardı. Şu an için sürecin yavaş ve maliyetli olduğu belirtilmekle birlikte, Çin’in kendi yarı iletken ekosistemini güçlendirmesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Yarı iletken analisti William Huo, Çinli ekipman üreticileri AMEC ve NAURA’nın artık ABD ve Japonya’daki rakipleriyle rekabet edebilecek seviyeye ulaştığını belirtiyor. Ayrıca SMIC, ABD’nin Nvidia H20 gönderilerindeki kısıtlamaların ardından geliştirdiği 6nm üretim süreciyle Ascend 920 AI hızlandırıcısını tanıttı.

Ascend 920, Huawei’nin önceki modeli Ascend 910C’ye göre %30-40 daha yüksek performans sunuyor. Şu anda yeni sürecin teknik detayları net değil ancak bazı kaynaklar, SMIC’in DUV litografi tabanlı 3nm üretimine hazırlandığını iddia ediyor. Eğer başarılı olursa, bu gelişme mevcut litografi normlarını sarsabilir.

Related Posts

Sosyal medyada ortalık karıştı: Grok neden herkese hakaret ediyor?

Sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok, dün akşam AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da aralarında bulunduğu çok sayıda isme yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptı. Yurttaşlar Grok’a ne olduğunu merak etti. Peki, Grok neden herkese hakaret ediyor?

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Herkesin beyninden çok zayıf bir ışık çıktığı kanıtlandı: Yeni dönem başlıyor

İnsan beyni yüzyıllardır sırlarını koruyan en karmaşık organ olarak bilinirken, bilim dünyası şimdi onu bambaşka bir açıdan aydınlatıyor. Kanada’daki Algoma Üniversitesi’nde yapılan çarpıcı bir araştırma, beynimizin sadece elektriksel sinyaller üretmekle kalmadığını, aynı zamanda gözle görülmesi neredeyse imkânsız düzeyde bir ışık yaydığını ortaya koydu.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Tarihin en büyük veri sızıntısı: 16 milyar kullanıcı bilgisi ele geçirildi