Fon mu geliyor? Ziraat Odası’ndan zirai don açıklaması: Çiftçilere nakit yardımı ve girdi desteği

Çiftçiler Zirai Don Felaketinden Zarar Gördü

Hafta sonu ülkemizi etkisi altına alan soğuk hava dalgası nedeniyle binlerce çiftçi ürünlerini kaybetti. Bazı bölgelerde kayıp yüzde yüz seviyesine ulaşırken, çiftçiler büyük bir endişe içinde.

Zarar gören çiftçiler, hükümetten bir kurtarma programı talep ederken, iktidar partisi Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını önerdi. Ancak henüz somut bir plan ortaya konmadı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin devamlılığı ve çiftçilerin zararının karşılanması için don felaketinden zarar gören tüm çiftçiler için fon oluşturulmasını istedi. Bayraktar, zirai don olayını “Son yıllarda tarımı etkileyen en büyük doğal afetlerden biri” olarak nitelendirerek, felaketin tüketicileri de olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Bayraktar, yaşanan son don felaketinden önce çiftçilerin zor zamanlar geçirdiğini belirterek, “Sadece şubat ayından bu yana 3 büyük don olayı yaşandı. Bu yaraların sarılmasının ardından gelen ve neredeyse tüm ülkeyi etkileyen don felaketi, tarım sektörüne büyük darbe vurdu” şeklinde konuştu.

Zararın Boyutları

Bayraktar, yaşanan don afetiyle birlikte meydana gelen zararların boyutları hakkında şu bilgileri paylaştı: Malatya ve Kahramanmaraş’ta kayısı, ceviz, kiraz, üzüm, elma ve diğer meyveler; Karadeniz Bölgesi’nde fındık, çay, kivi, hurma ve diğer meyveler; Ege Bölgesi’nde zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz ve diğer meyveler; Marmara Bölgesi’nde şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir ve diğer meyveler; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde antep fıstığı, badem, ceviz, nar ve diğer meyveler; İç Anadolu Bölgesi’nde elma, armut, ayva, ceviz, kiraz ve üzüm; Akdeniz Bölgesi’nde karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.

Bayraktar, dondan zarar gören ihracat ürünlerine de dikkat çekerek, zarar oranlarının hasar tespit çalışmaları sonucunda netlik kazanacağını belirtti.

Afetler Artıyor

Şemsi Bayraktar, bazı bölgelerde hala kar yağışının devam ettiğine işaret ederek, zirai don riskinin sürdüğünü ifade etti. Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerin sayısında ve şiddetinde artış yaşandığını belirterek, yaşanan don olayının hala etkisini sürdürdüğünü vurguladı.

Fon Oluşturulmalı ve Çiftçilere Yardım Edilmeli

Çiftçilerin genellikle sezona borçlu girdiğine dikkat çeken Bayraktar, çiftçilere destek olmak için fon oluşturulmasını önerdi. Ayrıca, sigortası olmayan çiftçilerin zararlarının da karşılanması gerektiğini belirtti. Bayraktar, Tarım Sigortası (TARSİM) yaptıran çiftçilerin de sorunlar yaşadığını ve zararların adil bir şekilde belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

Asgari ücret dolar karşısında pul oldu: 5 ayda 2 bin lira eridi

2025 yılı asgari ücreti ilk açıklandığında 628 dolara denk gelirken, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle 570 dolara kadar geriledi. TL cinsinden kayıp 2 bin lirayı aşarken, alım gücü üzerindeki baskı artıyor.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Bitcoin yaklaşık 3 ayın zirvesinde

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.

ABD-Çin müzakereleri küresel ticaret için önemli bir fırsat olabilir

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, “Çin ile ABD’nin yeniden ‘diplomasi’ demesi oldukça önemli bir gelişme ancak zaman alacak bir süreç olacak.” dedi.